WASHINGTON (SinarHarian) – Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, semalam telah menggesa Apple supaya membantu pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) dalam mengakses data yang terdapat dalam dua telefon pintar iPhone, yang digunakan oleh juruterbang Saudi yang terbabit dalam serangan di pangkalan tentera laut di Pensacola, Florida bulan lalu, lapor agensi berita Anadolu.

“Selama ini kami telah membantu Apple dalam perdagangan dan banyak isu lain, namun mereka masih enggan membantu kami mengakses data yang terdapat dalam telefon pintar digunakan oleh pembunuh, pengedar dadah dan jenayah lain.”

“Mereka perlu membantu negara sekarang untuk mewujudkan semula negara Amerika yang hebat’,” tulis Donald Trump di Twitter.

Tweet beliau itu menyusul sehari selepas Apple dilaporkan telah menolak permintaan Peguam Negara, Bill Barr.

Pada 6 Disember, Mohammed Alshamrani, seorang leftenan II Angkatan Udara Diraja Saudi yang juga merupakan pelajar penerbangan di Naval Aviation Schools Command, menembak dan membunuh tiga anggota perkhidmatan Amerika selain mencederakan lapan yang lain sebelum suspek ditembak mati oleh pihak berkuasa.

“Setakat ini, Apple tidak membantu kami dalam siasatan tersebut,” kata Barr pada sidang akhbar.

Dalam satu kenyataan, syarikat itu menolak penciriannya dan mengatakan pihaknya telah memberi maklum balas yang sepatutnya sejak serangan tersebut.

“Dipetik daripada SinarHarian”

Sumber: SinarHarian