Tidak syak lagi, makanan kegemaran bagi seorang anak semestinya masakan daripada seorang ibu. Meskipun masakan berkenaan hanyalah masakan biasa, namun, air tangan ibu tidak dapat ditandingi oleh sesiapa pun.

Sekiranya ibu mempunyai masa yang terluang, dia pasti akan menyiapkan bekal makanan untuk anaknya. Ia bertujuan untuk mengisi perut anak di sekolah.

Baru-baru ini, Mohd Fadli Salleh, seorang guru yang selalu berkongsi kisah pelajarnya di laman Facebooknya, telah memuat naik sekeping gambar yang menunjukkan sekumpulan pelajar sedang berkongsi bekal makanan yang dibuatkan oleh seorang ibu.

Gambar berkenaan mungkin nampak seperti sekeping gambar biasa sahaja, namun, ia penuh dengan nilai serta pengajaran yang dapat kita ambil.

Aku rasa, orang yang paling bahagia melihat gambar ini ialah si ibu yang memasak untuk bekal anaknya ini.


Bekas kosong dibawa pulang dan bila anak bercerita,

“Bu, bekal tadi adik makan dengan kawan-kawan adik. Kawan-kawan adik kata masakan ibu sedap.”

Esoknya pasti si ibu memasak lagi dengan penuh bersemangat. Kawan-kawan mereka ini, bukan tak ada duit untuk makan. Tapi bila ada yang mengajak makan, mereka pakat makan beramai-ramai.

Makan beramai-ramai ini menambah selera. Betul tak?

Malah, masa aku ambil gambar mereka, sempat lagi murid ini mempelawa aku,

“Cikgu nak tak? Jom makan sama-sama.”


Allahu. Jujur sungguh anak-anak ini. Tiada sedikit rasa penting diri. Tiada rasa tamak dan ingin makan sorang-sorang.


Aku menyeru pada ibu bapa sekalian, kaum ibu khususnya. Jika kalian ada kesempatan untuk sediakan bekal makanan untuk anak-anak, tolong sediakan. Sediakan lebih sedikit ya.

Paling penting, ajar anak mengajak kawan dia makan bersama. Ajar anak berkongsi rezeki. Itu amalan yang sangat mulia.

Murid yang membawa bekal ini bukan dari golongan kaya raya. Bekal makanan dia pun cuma nasi goreng biasa sahaja.

Tiada apa yang istimewa. Namun sikap anak itu yang dididik baik supaya berkongsi sangat aku kagumi.

Banyak sahaja murid yang membawa bekal sedap dan mahal. Spaghetti, nugget, sosej dan makanan yang lebih mahal serta sangat menyelerakan.

Namun waktu pulang, bila si ibu memeriksa bekal makanan anak mereka, lebih dari separuh bekal makanan itu berbaki. Tidak habis!

Maka si ibu mula tawar hati untuk memasak yang sedap-sedap kerana seringkali membazir dan anak tidak habiskan makanan.

Tolong ajar anak berkongsi. Ajar anak berkawan. Ajar anak supaya habiskan bekal yang dibawa.

Kami guru di sekolah saban hari mengingatkan murid agar berkongsi bekal. Terutama dengan murid yang miskin dan kurang berkemampuan.

Kalian ajar anak-anak di rumah, kami di sekolah pula ingatkan. InsyaAllah, generasi yang lebih cakna bakal kita lahirkan.


Begitulah.

Muat naiknya yang telah tular itu, turut mendapat perhatian daripada kaum ibu yang rata-ratanya meluahkan rasa senang jika mereka melihat bekalan makanan yang mereka masak dimakan sampai habis.

Hati ibulah paling gembiraSumber: Mohd Fadli Salleh