Kuala Lumpur, 22 Januari (Bernama) – Penyusunan semula kadar lebuh lebuh raya PLUS Malaysia Bhd (PLUS) bermula 1 Februari ini merupakan kali pertama dalam sejarah syarikat konsesi lebuh raya di mana kadar tol telah dikurangkan tanpa kerajaan perlu membuat pampasan.Selain itu, ia turut menyelamatkan RM26 bilion untuk manfaat rakyat serta pembangunan ekonomi.

Ini dianggap sebagai ‘triple win’ di mana pengguna lebuh raya akan menikmati diskaun sebanyak 18 peratus terhadap caj tol sehingga konsesi berakhir pada tahun 2058, kata Tony Pua, setiausaha politik kepada Menteri Kewangan.

Selain itu, beliau turut menyatakan kerajaan Pakatan Harapan akan menunaikan apa yang gagal dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini.

Mengingatkan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai polisi PLUS di bawah pemerintahan BN yang menyaksikan kenaikan tol yang berterusan, Pua berkata bahawa kerajaan BN perlu membayar pampasan lebih daripada RM3 bilion bagi konsesi untuk membekukan kadar tol.

“Nampaknya bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak sedang dalam keadaan serba salah dan telah kehabisan idea bagaimana ingin mempertahankan dasar lebuh raya kerajaan BN yang telah menganiaya rakyat,” katanya.

Pua berkata di bawah peraturan PH, caj tol tidak akan meningkat sehingga konsesi berakhir.Contohnya perjalanan dari Jalan Duta ke Alor Setar, sebaik sahaja pengurangan 18 peratus dilaksanakan, ia akan kekal pada RM45.50 pada tahun 2038, yang hampir separuh daripada pengguna caj RM82 itu perlu membayar mengikut formula Najib pada tahun yang sama.

Semasa pemerintahan BN, beliau berkata yang caj tol mengikut perjanjian konsesi, dinaikkan sekurang-kurangnya lima peratus setiap tiga tahun.

Sementara itu, pada tahun 2005, Pua turut berkata tempoh konsesi lebuh raya PLUS akan dipanjangkan selama lapan tahun dari tahun 2030 hingga 2038, dengan kadar tol meningkat 10 peratus setiap tiga tahun sementara pada tahun 2011, kadar tol PLUS telah disusun semula untuk caj tol yang akan dibangkitkan oleh lima peratus setiap tiga tahun.

Selain itu, semua lebuh raya PLUS termasuk Lebuh Raya Utara Selatan Selatan (Lebuh Raya ELITE), Jambatan Pulau Pinang, Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE), Laluan Kedua Malaysia-Singapura (LINKEDUA), Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH) – juga telah diberikan konsesi mereka untuk 2038 dan tertakluk kepada kenaikan berkala masing-masing.

“Dipetik daripada Bernama”

Sumber: Bernama