Selepas sekian lama,akhirnya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telahpun bersuara.Mereka mengarahkan China untuk menutup semua kem tahanan yang mereka bangunkan atau mereka akan membatalkan Sukan Olimpik China 2022. 
PBB juga telah mengutuk tentang isu kekejaman dan penindasan yang mereka lakukan kepada etnik Uighur di Xinjiang.Semenjak media antarabangsa melakukan pendedahan isu ini sudah mula tersebar di seluruh dunia.Isu ini juga turut mendapat perhatian daripada Mesut Ozil serta penyanyi Maher Zain.
PBB telah melakukan tindakan ini setelah seorang warga China yang merupakan penduduk asal daripada puak Uighur yang dikenali dengan nama Irade Kashgary,telah menganggotai sebuah kumpulan  iaitu kumpulan No Right, No Games dengan tujuan untuk menegaskan kerajaan China supaya menutup kem tahanan tersebut serta dua lagi permintaan lain.


Antara permintaan kumpulan tersebut ialah Kerajaan China menutup kem tahanan tersebut serta Kerajaan China mesti menghormati hak etnik Uighur semasa di luar kem.Sekiranya permintaan ini ditolak oleh kerajaan China,kumpulan ini akan memanggil Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa supaya memindahkan temasya sukan Olimpik ynag sepatutnya diadakan di China diberikan kepada negara lain.

We want the Olympics to go forward, we want the Olympics to be successful. But the main point is that they will not be successful if they’re held in a country where there are concentration camps and they’re treating a population this way. We just want to know that the IOC is going to hold China accountable.

We are responsible for ensuring the respect of the Olympic Charter with regard to the Olympic Games and take this responsibility very seriously.


There is an ongoing dialogue there with the organizing committee and we take this responsibility very serious. But we also have to respect our limits and our limitations. Our mandate and our responsibility is with regard to the Olympic games.


Selain itu,Presiden IOC  iaitu Thomas Bach turut membuat kenyataan yang pihak mereka akan mengambil kira dari setiap aspek dan akan melakukan tanggungjawab dengan serius dalam menghadapi isu ini.


Walau bagaimanapun,sehingga kini kerajaan China tetap ego kerana menyatakan bahawa kem tahanan tersebut hanyalah pusat pendidikan dan menafikan tindakan serta hukuman kejam diberikan terhadap tahanan.