Sekiranya berlaku penceraian di antara suami serta isteri, anaklah yang akan menjadi mangsa serta menderita. Anak-anak masih perlukan kasih sayang daripada ibu bapanya.

Namun, apalah nasib anak kecil ini yang dipercayai ditinggilkan bersendirian di sebuah pusat kebajikan di negara Thailand oleh ibu kandungnya.

Perkara itu telah menjadi tular hari ini dalam media sosial. Kanak-kanak perempuan itu baru berusia 2 tahun, dan dia telah dihalau dari rumahnya sendiri kerana bapa tirinya tidak menyukainya.

Sebelum ibu kandungnya pergi, dia memaksa kanak-kanak berkenaan supaya menekan loceng pagar pusat kebajikan ini.

Sangat sayu serta marah apabila melihat gambar-gambar yang dikongsikan ini. Kanak-kanak ini membawa satu beg plastik berisi pakaian, patung mainan serta sekeping surat daripada ibu kandungnya.

Tak terima sebagai anak sendiri

Melalui sumber, ibunya memberitahu yang dia tidak mampu untuk menjaganya kerana miskin serta suami baharunya tidak menyukai serta menerima anak perempuannya itu sebagai anak.

Sungguhpun begitu, kedatangan kanak-kanak ini mendapat sambutan baik daripada pusat kebajikan berkenaan. Pihak pusat kebajikan ini kemudiannya membawa kanak-kanak ini ke hospital untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut mengenai parut yang dikatakan kesan daripada penderaan.

Menurut lelaki ini, ada kemungkinan yang kanak-kanak perempuan ini didera oleh ibu serta bapa tirinya kerana di badan kanak-kanak ini terdapat banyak kesan parut.

Pihak polis kini sedang melakukan siasatan mengenai ibu serta bapa tirinya. Kanak-kanak ini kini sedang dirawat di Hospital Lop Buri.

Sumber: Ake Srisuwa